MENÜ

 

Szolnok, Nyugati városrész szociális rehabilitációja” címmel nyert összesen 437.032.340.- Forint vissza nem térítendő támogatást Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata az Észak-Alföldi Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs témájú kiemelt projektjavaslataihoz című pályázati kiíráson. A projekt keretében kilenc utcát érintve valósul meg komplex, szociális típusú városrehabilitációs fejlesztés a Meggyesi-telepen. A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, a támogatás intenzitása 100%, amelyhez önkormányzati önerő nem szükséges.

 

Szolnok nyugati városrészében, ismertebb nevén a Meggyesi-telepen élő emberek biztonságos élet- és lakókörnyezetének megteremtése, vonzóbb városrész kialakítása, a társadalmi leszakadás és az egyre fokozódó szegregáció megállítása – ezek a projekt legfontosabb céljai, amelyet egymás hatását erősítő programelemek komplex egészeként kíván megvalósítani Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A projekt keretében megtörténik a Tücsök és Hangya utcákban az 1980-as években épült leromlott műszaki állapotú önkormányzati bérlakások felújítása, amely az energiahatékonysági korszerűsítés és komfortfokozat-növelés mellett hozzájárul a minőségi lakókörnyezet kialakításához is. A humán szolgáltatási infrastruktúra fejlesztése keretében közösségi ház épül, udvarán uniós előírásoknak megfelelő játszótérrel,  amely a gyermekektől a nyugdíjas korosztályig kínál majd hasznos programokat. A közszféra szolgáltatások bővítéseként a  Zöldfa utcában polgárőr központ kerül kialakításra, a közbiztonság növelését és a fejlesztés eredményeinek megőrzését pedig térfigyelő kamerarendszer szolgálja az ehhez kapcsolódó bűnmegelőzési, áldozattá-válást megelőző programokkal, Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) beindításával és  polgárőr toborzó akciókkal.

A területen élő hátrányos helyzetű lakosság foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében képzési, szocializációs, munkaerő-piaci esélyeket növelő képzés valósul meg. A résztvevők számának biztosítását és a képzés látogatottságát a képzés ideje alatt juttatott megélhetési hozzájárulás segíti. A célcsoport bevonása, tájékoztatása,  szolgáltató- és panasziroda működtetése, mentori tevékenység ellátása is megvalósul a projekten belül.

A pályázat keretében programalap létrehozására került sor szolnoki non-profit szervezetek számára „mini-projektek” megvalósítására közösségfejlesztés, szabadidős programok lebonyolítása, illetve az integrált településfejlesztési tevékenységhez kapcsolódó helyi társadalmi akciók szervezésére témakörökben. Az önkormányzat 2013. november 8. napjáig fogadja a beérkező pályázatokat. (Bővebb információ: www.tiszafovarosa.hu).

A támogatási szerződés megkötése megtörtént, a projekt elindult és várhatóan 2015. február 28. napján zár. Legfontosabb eredménye azoknak a feltételeknek a megteremtése, amelyek képesek segítséget nyújtani a városrész felzárkóztatásához, az itt élő emberek életlehetőségeinek és lakhatási körülményeinek javításához, a helyi identitás fokozásához és ezáltal egy élhetőbb városrész kialakításához.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet